16. mai, 2018

BARE EN LITEN TOMAT...

Du er i butikken for å kjøpe tomater. En dagligdags handling som en ikke tenker særlig mye over, annet enn at tomatene skal has i salaten. Så står du der da, med en tomat i handa. Plutselig faller det over deg et øyeblikk av mindfulness, og du senser den dype oransje fargen, den karakteristiske lukta, og du kjenner nesten smaken i munnen... Et vakkert syn. Markens grøde.

Men stopp litt opp nå! En tomat er så mye mer enn dette. Det ser du hvis du går enda dypere inn i det lille belet av oppmerksomhet som du hadde rundt synet av en tomat.

En tomat var først et lite frø. Noen måtte putte det lille frøet ned i jorda for at det skulle spire. Det måtte pleies, næres og vannes. Det måtte stå i et drivhus med alt nødvendig utstyr av vann, luft, lys, sol og varme. Det trengte tid for å spire. Noen måtte plukke den ferdige tomaten ned av planta. Legge den nennsomt i en eske. Kjøre den til butikken. Der ble den tatt ut av esken og lagt i hylla. Noen har sørget for rett temperatur i butikken. Noen har laget hylla. Noen har satt hylleinnredningen opp i butikken. Noen har bygd butikklokalet og fylt det med alt nødvendig for at tomatene skal overleve og holde seg. Noen ekspederer tomaten til deg i kassa og ønsker deg en god dag. Du forlater en butikk som er proppfull av alt du måtte trenge til husholdningen. Du setter deg i bilen og kjører hjem til det gode og varme huset ditt.

Hvor mange steder er ikke alt dette helt umulig og totalt utilgjengelig? Tomater, butikk, bil, hus osv... Du lever i et land av overflod. I fred. Alt er regulert. Du mangler ingenting. Du har øyne til å se skjønnheten i en tomat, handa til å holde tomaten, beina til å gå og kjøpe den, pengene til å betale med.

Se enda en gang på tomaten. Den er en del av skaperverket, av alt levende liv, og den er faktisk deg - siden du er en del av alt det som er. Du og tomaten er ett, skapt av samme lest, av samme fantastiske, gudommelige energi, Guds egen energi. Dere er begge en del av Gud, av alt det som er. Dere er begge deres unike perfekte og personlige uttrykk for Guds gode plan for all skapning. Dere er begge rotfestet i Moder Jord med nøyaktig de samme vekstvilkår. Elsket, næret og ment til noe godt.

Se på tomaten og fortell meg at du kjenner på litt andektig takknemlighet over å være i live, og stå med en tomat i handa. En ufattelig gave av dimensjoner vi ikke tenker over i det hele tatt. Derfor kan vi heller ikke nyte den helt og fullt.

Alt dreier seg om bevissthet. Er vi ikke bevisste går vi glipp av så uendelig mye. Men tenker vi på denne mindfulle måten - og i dybden - vil vi aldri mer tenke på noe som en liten ubetydelig bagatell, ikke verdt å dvele ved så mye som et sekund en gang...

Og jeg tenker at etter du har lest dette vil du aldri mer se på en tomat uten å tenke på hvor mye som ligger nede i dypet av oppmerksomheten på den oransje, runde og herlige frukten. Den vil for alltid minne deg på storheten i det guddommelige skaperverket, og alle delene av prosessen som ga den livet.

Takknemlighet for at vi er født med evne til bevissthet.