19. okt, 2016

Å ELSKE SEG SELV

Å elske seg selv er vel noe av det vanskeligste en kan gjøre...

Jeg lot den henge litt, for at du skulle rekke å kjenne på det. Regner med at du kan kjenne deg igjen i dette.

Det er mange grunner til at det er vanskelig å elske seg selv, men kanskje den viktigste grunnen er at vi er oppdratt til å sette oss selv i annen rekke. Noe annet ville være egoistisk, slik vi har lært det.

En annen grunn kan være at vi sammenlikner oss med andre, og faller igjennom. Vi synes ikke vi på noen måte når opp til andre.

En tredje grunn kan være at vi prøver så hardt å leve opp til andres forventning om hvem vi er, at vi ikke har mot til å vise hvem vi virkelig er, men heller setter opp en forventet maske.

En fjerde grunn er at hvis vi ikke straks og med en gang opplever at alle liker oss og anerkjenner oss, og er rause med å gi oss oppmerksomhet og positiv respons, så erfarer vi at da er vi ikke noe verdt.

Det vil alltid være noen som ikke liker oss. Det vil alltid være noen som er gjerrig på positiv respons, komplimenter, og 'likes'.  Det vil alltid være noen som aldri kommer til å elske oss. Det vil alltid være noen vi er usynlig overfor. Og det vil alltid være noen som avskyr oss.

Men det må vi tåle, og leve med. Vi må ikke la den følelsen alt dette gir få bli vår identitet. Det blir så feil, og langt i fra hvem vi er. Når noen ikke liker oss, er det fordi de speiler seg selv i oss. De ser seg selv i oss, og misliker sterkt det de ser. Så det handler om dem, og ikke om oss.

Hvis vi ikke ser dette, ender vi opp med å ta det til oss, la det bli integrert, og resultatet blir at vi ikke liker oss selv, vi er misfornøyd med hvem vi er, og det blir rett og slett en umulighet å elske seg selv.

Og det blir den berømte onde sirkelen. For hvordan kan vi forvente å bli elsket når vi ikke en gang elsker oss selv? Godt spørsmål. La oss høyne bevisstheten vår litt rundt dette nå. Vi kommer nemlig aldri videre eller får endret noe som helst hvis vi ikke får bevissthet rundt et tema.

Det finnes heldigvis gode redskaper. Før du kan elske deg selv må du vite hvem du er. Mange vet ikke det. Her får du noen enkle spørsmål du kan stille deg selv:

Hvem er du? Hva står du for? Hvorfor er du her? Hva er intensjonen med livet ditt? Hvordan har du tenkt å fylle livet ditt videre? Bruk litt tid på disse spørsmålene, så kommer du noen hakk videre i prosessen. Jeg kommer stadig tilbake til disse spørsmålene, og tenker at de er grunnpillarene i livet mitt. De er pillarene som skal bære livet mitt livet mitt. Bærebjelker for vegger rundt livet mitt. Jeg har mange ganger følt at jeg har vært i ferd med å miste meg selv, og det har vært til god hjelp for meg å stille meg selv disse spørsmålene. De har hjulpet meg å komme inn på rett spor igjen.

En annen måte å gjøre det på er å stå og se seg selv i ansiktet i speilet hver morgen og hver kveld. Møte ditt eget blikk, og snakke til deg selv. Fortelle deg selv hvem du er, hva du står for, hvorfor du er her, og hvordan du vil bruke livet ditt videre. Si til speilbildet ditt at du elsker deg selv, at du verdsetter hvem du er og hva du står for, at du er perfekt, og at du er viktig for omgivelsene dine. Dette er vanskelig med en gang, men blir fort mindre vanskelig, og til slutt blir det en god vane. Du blir ikke høy på pæra av dette. Men du får løftet ditt eget selvbilde, og på sikt vil det også gi deg en bedre følelse av deg selv.

Et tredje alternativ er å skrive et kjærlighetsbrev til seg selv. Skriv et brev som om du er den personen du elsker høyest i livet. Ingen er fullkomne, og du elsker din kjæreste med overbærenhet på tross av feil og mangler, med betingelsesløs kjærlighet. Skriv som om du var din egen kjæreste. Se deg selv fra sidelinja, og list opp de tingene som er gode med nettopp deg. Let frem dine gode egenskaper og mange fantastiske ressurser, og takk deg selv for alt du har å gi.

Etter kort tid vil det snu, og du vil langsomt begynne å elske deg selv. Kjærligheten til deg selv vil få gode vekstvilkår, og kanskje for første gang endelig begynne å gi gode resultater.

Vi er alle verdt å elske. Vi fortjener alle kjærlighet. Så den dagen du begynner å føle godhet for deg selv vokse frem, da er du på rett vei.

Jeg jobber med dette i mitt liv nå. Og jobbing vil alltid gi resultater. Jeg er blitt flinkere allerede. Jeg tåler bedre å stå i storm. Jeg vet at det finnes et stormens øye. Jeg forsetter å gjøre de tinga som er meg, selv om noen ikke liker det, eller synes det er dumt. Det er mange som liker det, og jeg gjør det jeg gjør for dem. Det er til og med noen som trenger det. Lyset mitt skinner sterkere enn før. Jeg er ikke lenger så selvkritisk. Jeg tillater meg selv å kjenne på vonde følelser, men jeg drukner meg ikke i dem. Jeg fortsetter på den veien som er riktig for meg, og selv om noen har fjernet seg fra den, så finnes det andre mennesker der som det er fint å vandre sammen med. Jeg føler meg ikke ensom. Jeg vet jeg er elsket. At jeg er verdt å elske.

Du fortjener å bli elsket av deg selv. Du er her for å elske deg selv. Du er verdt å elske. Lyset ditt er vakkert, og stråler best når du er i pakt med hvem du er. Ikke sett opp et gjerde rundt deg selv. Skinn lyset ditt uten stengsel.

❤❤❤