30. mai, 2016

DØRER TIL MITT INDRE

Jeg har opplevd mye spennende opp gjennom fordi jeg har blitt kjent med så mange interessante mennesker gjennom jobben min. Mange ganger har jeg ikke fått vite hvordan det gikk med folk etter at de avsluttet behandling og forsvant tilbake til livet sitt, men så har jeg møtt dem igjen etter mange år, og først da fikk jeg vite hvordan det egentlig gikk. Og de fleste gangene har jeg fått vite at det gikk riktig så bra med dem, og mange har takket meg for at jeg hjalp dem til et så mye bedre liv.

Jeg hadde en venn gjennom mange år som var medlem av en losje, men så forsvant han ut av livet mitt, og jeg så han ikke igjen før det var gått en god del år. Plutselig tok han kontakt, dukket opp og fortalte meg denne historien.

Han sa: Jeg har en historie å fortelle deg! Kan du huske at du ga meg den lille blå boken til Eileen Caddy som heter Doors within? Dører til ditt indre. Joda, jeg husket det. Jeg ga den til han fordi jeg selv hadde fått den i gave, og jeg likte den så godt. Jeg tenkte at den kanskje kunne berøre han også.

Ok. På losjemøtene avslutter de alltid med et klokt visdomsord. Så han tok med boka si, og leste et ord fra den. Folk ble begeistret, og ville vite hva dette var for en bok, så han kjøpte inn noen eksemplarer og ga bort. Da han ikke hadde råd til det lenger, begynte folk å kjøpe boken selv. Det ble etterhvert vanlig å avslutte alle møtene med noen ord fra denne lille boken. Dette spredte seg faktisk til neste losje, og på kort tid hadde den spredt seg til alle losjene over hele landet. Den lille, beskjedne blå boken fra Eileen Caddys hånd, med alle de gode ordene. Et kapittel for hver dag gjennom et helt år. Nå hadde de brukte den i flere år allerede.

Min venn så på meg og sa: Lite visste du at den lille gesten du viste meg skulle få et sånt omfang, og bli til glede for så mange! Han smilte, og jeg ble rørt. Det begynte med at jeg fikk en gave, ga den samme gaven videre til han, og til slutt var den overalt i et kjempestort nettverk.

Så det var sant det han sa. Lite visste jeg. Men nå vet jeg, på grunn av denne erfaringen, og fordi han fortalte meg historien, hvor fort det faktisk kan skje, og det er en fin og fascinerende tanke at smitteeffekten av våre handlinger er så effektiv. Godhet sprer seg raskt. Men det samme skjer med onde intensjoner også. Så det skjer på både vondt og godt. Derfor er det viktig at vi bidrar så mye som mulig til å spre det gode. Det blir en motvekt med stor tyngde, et lys som selv ikke mørket kan svartlegge.

Dette er mange år siden, men boken er fortsatt like god, og jeg tror at den fortsatt er å få. Den kan absolutt anbefales. Min er slitt omtrent i filler, for jeg har lest den mange ganger. Hun som jeg fikk den av er ikke lenger tilstede i livet mitt idag. Hun måtte gå sin egen vei, men det vi hadde sammen lever fortsatt i hjertet mitt, og jeg er den dag i dag like glad forat hun ga meg denne boken. Takk til henne for det.