5. apr, 2016

OM FRYKT

For dere som har fulgt bloggen min, vil dere ha registrert flere ganger at jeg er veldig opptatt av nået. Jeg har vært det helt siden jeg ble syk, og det kjennes bare mer og mer riktig for meg å leve i nået. Det er faktisk min eneste ambisjon. Hvorfor er det sånn?Jeg tror det er fordi nået er alt det som er. Det rommer absolutt alt, og det fritar en fra både å tenke bakover og fremover. Det fritar oss fra alt det som lenker oss fast til fortid og framtid. Det fritar en fra alle negative erfaringer fra fortida, og all bekymring og uro rundt hva som skal skje i framtida. Det følger ro og avslapning med å være i nået. Det gir balanse og harmoni, og demper den indre støyen. Og det beskytter oss mot frykten.

Frykt er en veldig negativ energi, som trykker oss ned og virker tappende på systemet vårt. Det verste med frykten er at den tar oss ut av nået og inn i det ukjente, det navnløse farlige. På den måten er den vår verste fiende, for både uro, rastløshet, bekymring og indre støy vender tilbake med frykten. Frykt begrenser livet vårt kraftig, og den reduserer livskvalitet og livsglede.

Noen frykter ingenting. Andre frykter lite. Mens andre igjen frykter alt, og frykten styrer livet deres totalt. Jeg tror de fleste mennesker kjenner på frykt av og til, selv de tøffeste. Hele menneskeheten bærer dessuten på en enorm byrde av kollektiv frykt, og den blir vi også til tider influert av, mer enn vi aner. Dessuten, massefrykt skapes lett og ofte. Vi er flinke til det, og skaper nye frykter hele tida. Hvis alle tror at gjennomtrekk er livsfarlig, blir vi så redde for den at vi kan dø av den. Media gir også næring til frykt, gjennom å servere oss bare negative nyheter, for det er de som selger. De gode nyhetene er det veldig lite av, for de har ikke den samme salgs-effekten.

Vi kan være redde for alt, for sykdom og nød, for krig og for vold, for økonomien vår, for å miste, for å ikke ha nok, for å ikke få, for å snuble, for å gå til postkassa. Frykt er farlig, for den spiser opp livet ditt bit for bit, og snevrer det inn til det ikke er noe igjen av det. Den er så forblindende at du blir sittende i buret ditt i den tro at du er innestengt, uten å se at døra ut til friheten står pip åpen.

Jeg tror at det eneste som nytter når det gjelder frykt er å se den i hvitøyet og gå den i møte. Hørte en gang en historie som satte seg fast, og den demonstrerer hva frykt gjør med deg hvis den får ta overhånd. Det var en gang en liten gutt som kom til en ny by. Folk der i byen virket så sky og redde alle sammen. De gikk rundt og så knuget ut, og han undret seg over hva som feilte dem. Så han spurte og fikk til svar at det nærmet seg dagen da det store uhyret, et forferdelig monster skulle komme til byen.

Monsteret kom til dette stedet hvert år, på den samme dagen, og hvert eneste år drepte det mange folk.

Guttungen kjente frykten sige på han også, men han var samtidig nysgjerrig, så han bestemte seg for å bli til monsteret kom, og se hva som skjedde. Så kom dagen, og alle hørte at det fryktelige uhyret nærmet seg. Guttungen begynte å gå nærmere for å se bedre, og han kjente håra reise seg på kroppen av bare pure skrekken. Folk rundt han sto stivnet av skrekk, de var som lamslåtte, men det stoppet ikke han, så han gikk bare på. Nærmere og nærmere. Han måtte se.

Men det rare var at for hvert skritt han gikk, så skrumpet uhyret inn. Det ble mindre og mindre jo nærmere han kom, og da han kom helt bort til der han først så det komme, var det ikke mer igjen av det. Det var skrumpet bort til ingenting. Da folk fikk se det, kunne de ikke tro sine egne øyne, og slapp jubelen løs. Guttungen ble feiret som en helt. Han hadde jo reddet hele byen fra død og fordervelse.

Sånn er det med frykten. Den dør ut når man våger å møte den. Den mister kontrollen over deg, og du gjenvinner kontrollen over ditt eget liv. Frykt er bare en energi, og like lett å ta livet av som det er å nære den. Vi må bare velge på hvilke vektskål vi ønsker å sette oss, og hvor vi vil investere kreftene våre. Igjen, det er et valg. Det valget er lettere å ta om vi vet hva som er smart å gjøre. Har du aldri reflektert over at frykt bare er en energi, og ingenting annet, så har du heller ikke forutsetning nok til å ta tak i frykten og gjøre noe med den. Men så fort du får bevissthet på det, så har du det du trenger til gjøre en endring.

Jeg ønsker både deg og meg selv lykke til med den prosessen. Alt er så mye enklere når frykten slipper taket. Da vender livskvalitet og livsglede tilbake.