29. mar, 2016

OM KJÆRLIGHET

Jeg har fått mye kjærlighet i livet. Av mange. Jeg har alltid hatt lett for å elske. Så jeg er priviligert. Og veldig takknemlig. Livet har lært meg at kjærligheten har mange fasetter, at den er grenseløs og betingelsesløs. Kjærligheten krever ingen garantier. Ikke hvis den er ekte.

Jeg er også heldig som har hatt en livslang kjærlighet som har stått ved min side i 40 år. Last og brast, på tross av alt. Han er fortsatt like glad i meg, og jeg i han. Vi har som alle andre hatt våre ups and downs, men har berget oss i land hver gang det har stormet.

En venninne sa en gang om kjærlighet: "Du kan ikke elske mer enn en!! Det er umulig!"Hun tok veldig feil. Det går utmerket godt an. Det er fullt mulig å elske flere på en gang. Mange. Man får ett barn, og elsker det overalt. Og så får man ett barn til, og elsker det like mye, bare annerledes. Ti barn, og du elsker dem alle.

Sånn er det med voksne mennesker også. Man elsker en, og så dukker det opp en til, og så elsker man på nytt. Og på nytt. Men man behøver ikke ha seg det med alle, og man trenger ikke bo med dem alle. Man kan bo med en, og likevel elske de andre. Og at man elsker nye som dukker opp på livsveien, betyr ikke at man elsker den man bor med noe mindre. Det kan til og med føre til at man elsker sin gamle kjærlighet enda mer. Kjærligheten veileder deg til å forstå dette, og den veileder deg til å sette grenser.

Gud lar oss treffe nye mennesker igjen og igjen. Vi slipper ikke unna det. Det er ingen tilfeldighet hvem man treffer. Gud har en mening. Det virker å være en generell oppfatning at Gud tester deg på denne måten,ved å sende deg nye mennesker, for å se om du greier å stå i mot. Jeg ser det helt annerledes, og jeg tror ikke det er sånn. Jeg tror testen er om du tør å elske igjen. Og når du gjør det, skjer det en dyp healing. Noe heles.

Selvfølgelig kan det følge smerte og skuffelse med å elske, men angre aldri på at du elsket. Det var aldri forgjeves, selv ikke når en forbindelse blir brutt.

Derfor, ikke vær redd for å elske min venn. Vær reddere for å ikke elske. Åpne ditt hjerte for kjærligheten. Stol på hjertet ditt. La kjærligheten få slippe til. Gud rydder vei for en god utgang.